Bonjour Paris!

 


 
 
 
 
 
wikipedia.org
parizsilatnivalok.hu
parameter.sk
donna.hu
sulinet.hu
weboid.hu
doksi.hu
btm.hu
francianyelv.hu
crowland.uw.hu
szabadfold.hu
nosalty.hu
tetrabbit.eu
franciakonyha.hu
dessert.eu
kutya-tar.hu
premierpark.hu
kulturpont.hu
femina.hu
csutkamano.hu
utazas-nyaralas.info
enciklopedia.fazekas.hu
literatura.hu
magyar.film.hu
 
 
Webmiss: Jadeit
E-mail: jadeitverseny@citromail.hu
Nyits: 2011.04.15.
Bngsz: Mozilla
Tma: Prizs
 

 

 

Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 

Ltogatk
Induls: 2011-04-15
 

 

 

Francia konyha

A francik zlsvilga, telek irnti vonzdsa pratlan a vilgon. A francia gasztronmia vszzadokkal ezeltt alakult ki s vlt Eurpa egyik kzkedvelt konyhjv. A vltozatos telek mellett a tlals is fontos szerepet jtszik az egyszer reggelitl a fejedelmi vacsorig.

A francia konyha a XVI. szzadi kirlyi lakomk sorn vlt Eurpa-szerte hress. Az udvari nemesek naponta tszr is tz-tizenkt fogsos tkezseket tartottak. Mg a nemesek habzsoltak, addig a np hezett – ennek vetett vget Napleon, aki nem szerette a pazarlst. Katonai letvitelbl fakadn inkbb knny s zes teleket fogyasztott, s ezt parancsolta r az udvarra is.

Bonaparte szakcsa, Antonin Carme volt az els olyan konyhamester, aki jelents lpseket tett a francia gasztronmia modernizlsrt, majd Urbain Dubois s mile Bernard vittk tovbb a mvszett. La Cuisine classique (Hagyomnyos konyha) cmmel knyvet adtak ki, melyben lertk a mai vilgban mr klasszikusnak tartott konyhamvszet alapkvetelmnyeit, az eurpai zvilgot s a tlalsok fortlyait. ket kvette Auguste Escoffier, a 20. szzadi Franciaorszg egyik meghatroz gasztronmiai alakja. A francik jrszt neki ksznhetik, hogy ma az vk a vilg legismertebb gasztrokultrja.

A francik precizitsa az tkezskben is fontos szerepet jtszik. Minden telnek s italnak megvan a pontos egymsutnisga. Mint az Eurpban elfogadott, a francik is hrom f tkezst tartanak: knny tejeskvs-pkstemnyes reggelivel kezdik a napot, majd saltbl, hsbl s desszertbl ll ebddel folytatjk, vgl vacsorra ltalban eltelknt levest, majd ftelknt hsbl kszlt telt fogyasztanak, vgl sajtokbl s gymlcskbl szelltott desszerteket fogyasztanak.

A francikra jellemz, hogy az teleket vajjal vagy margarinnal ksztik, tbbnyire petrezselyemmel, trkonnyal, kakukkfvel fszereznek, s gyakran hasznlnak lilahagymt vagy fokhagymt.

Leveseik igen vltozatosak: halbl, hsbl, zldsgekbl krmlevest fznek. A ngy leghresebb francia leves: homrleves, kagylleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves. A levesek utn kerlnek az asztalra az eltelek, amelyek fknt friss zldsgekbl s halakbl kszlnek. A ftelek hsbl s kretekbl llnak. Igen kedvelt a borjbl s marhbl kszlt slt hs, krumplival vagy saltval. Igazi francia nyencsgek a kagylbl, rkbl kszlt telek, melyeket ltalban fszeres mrtsokkal tlalnak.

Szintn a francia konyha jellegzetessgei a finomabbnl finomabb sajtok. Becslsek szerint a francik csaknem hromszzfle sajtot ksztenek. Az ementli, edmi, a trappista, a rokfort, brie s camember francia sajtok, melyek Eurpa-szerte kzkedveltek. Az tkezsek vgi desszertek tbbnyire knny gymlcss stemnyek s felfjtak. A legismertebb francia dessg a karamells puding (crme brule).

 

tkezs kzben a francik leginkbb bort fogyasztanak. Minden telnek megvan a maga borklnlegessge. Megtehetik, mivel Franciaorszg egyharmada borvidk. A francia italkultrhoz hozztartoznak mg a minsgi pezsgk, konyakok s plinkk is, de ezeket ltalban nmagukban, nem tkezs kzben isszk.

 

Receptek:

Francia hagymaleves


Hozzvalk (3-4 szemlyre):

  • 3 kzepes vrshagyma
  • 1 liter hsleves
  • 2 tojssrgja
  • reszelt sajt
  • liszt
  • vaj
  • szerecsendi; s; bors


A meghmozott hagymkat vgd flkarikkra s vajon fonnyaszd meg. Ha mr veges, szrd meg kevs liszttel s pirtsd mg 2-3 percig, majd ntsd fel a hslevessel. Szd, borsozd, s fszerezd szerecsendival. 15-20 perc lass fzs utn szedd ki a hagyma felt s passzrozd t. A ppet keverd el a tojssrgkkal, s folyamatos kevers mellett add hozz a leveshez. Vgl forrstsd fel a levet, s tlalskor bven tegyl a tetejre reszelt sajtot.

 

Csokolds croissant

Hozzvalk (4 szemlyre):

Vajas rszhez:

  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg liszt

Tszthoz:

  • 1,5 dl hideg vz
  • 1 dl hideg tej
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet s
  • 1 tojs
  • 1 cs leszt
  • 50 dkg liszt

Tltelknek:

  • csokold / lekvr/ nutella

A vajas tszthoz a hozzvalkat sszegyrjuk, majd a mlyhtbe tesszk pr percre.
A tszta minden hozzvaljnak hidegnek kell lennie, a dagaszts alatt se melegedjen fel a tszta! Mikor ksz, tglalapra igaztjuk. A vajas tsztt kivesszk a mlyhtbl, azt a kzepre lapogatjuk, s becsomagoljuk a tsztval. Rvidebb oldalval magunk el fektetjk, majd a sodrfval tgetve elkezdjk nyjtani. Mikor mr ujjnyi vastag, kvetkezik a hajtogats.
A tszta fels harmadt lehajtjuk a kzps harmadra, majd az als harmadot felhajtjuk a dupla rteg tsztra. Elfordtjuk 90 fokkal megint. Kinyjtjuk ujjnyi vastagra, s jn a dupla hajtogats. A tszta most a szlesebb oldalval van elttnk, mindkt oldalrl a kzepig visszahajtjuk, majd a kzepn mg flbehajtjuk.
Folpackba csomagoljuk, s htben pihentetjk egy rn t. A nyjtst s a hajtogatsokat mg ktszer megismteljk.
Fl cm vastagra nyjtjuk, hromszgekre daraboljuk, a szlesebb felre kanalazunk egy kis nutellt. Egy-msfl ra keleszts utn, tojssal lekenve mehetnek a 200 fokos stbe, kb 20-25 percre.

 

Franciasalta

Hozzvalk (6 szemlyre):

  • 30 dkg zldbors
  • 20 dkg srgarpakocka
  • 1 kzepes, savanyks alma
  • 3 kismret ecetes uborka

ntethez:

  • 1 pohr tejfl (3,75 dl)
  • 1,5 ek majonz
  • 2 tk mustr
  • 1 kk cukor
  • 1 kk s
  • 1 tk citroml

A zldsgeket megfzzk. (Ha nem mirelitbl ksztjk, akkor a rpt a fzs utn kockzzuk fel.)
Amikor az alaposan leszrt bors s rpa kihlt, belekeverjk a felaprtott nyers almt s ecetes uborkt.
Elksztjk az ntetet: a tejflt a majonzzel s a mustrral, valamint az zestkkel jl elkeverjk.
Rntjk a zldsgekre s lazn sszekeverjk.
Jl lehtve knljuk.


Provence-i nyl fehrborral

Hozzvalk ( 4 szemlyre):

  • 1 egsz nyl (esetnkben 1,4 kg)
  • 2 zellerszr
  • 10 db koktlparadicsom
  • 1 palack fehrbor
  • 5 salotta hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 csokor rozmaring
  • 2 ppos ek liszt
  • 1 csokor jhagyma
  • 80 dkg stnival burgony

A nyulat megmosom, leszrtom s sztdarabolom (egyben is hagyhat, de gy nem lehet jl krbepirtani). Szom s frissen rlt borssal megszrom. A salotta hagymkat megpucolom s negyedbe vgom, a fokhagymt is megpucolom. Kevs olajon a nyl darabjait krbepirtom, ez sz szerint rtend! Ha ez megvan, tpakolom a nyulat egy tepsibe s a serpenyben maradt olvaolajra dobom a hagymt s a fokhagymkat. tforgatom, majd rszrom a lisztet, 1 percig pirtom s felntm a borral. Beledobom a rozmaringot is s 2-3 percig rotyogtatom, majd a hsra ntm. A tepsit aluflival lefedem s 200 fokon 1,5 rt prolom. Ennyi id alatt a nyl omlsan puha lesz. Ekkor leveszem az aluflit, beleteszem a zellerszrat, a koktlparadicsomot s az jhagymt s mg 45 percig stgetem.
A burgonyt megpucolom, lereszelem, megfszerezem s kretknt tcsnit ksztek.

 

Ratatouille (mediterrn francia lecs)

Hozzvalk:
  • 2 padlizsn
  • 2 cukkini
  • 2 kaliforniai paprika , egy piros s egy zld
  • 4 paradicsom
  • 1 nagyobb faj vrshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • s , bors
  • oliva olaj


A zldsgeket megmossuk,majd a padlizsnt s a cukkinit 1 cm-es kockkra szeljk.
A paprikt kibelezzk,felszeleteljk s szintn 1 cm-es kockkra vgjuk.
A paradicsomot egy pillanatra forr vzbe dobjuk, majd a hjt lehzzuk s szintn feldaraboljuk.
A felszeletelt vrshagymt egy kicsit megpiritjuk az oliva olajban majd hozzadjuk a finomra szelt fokhagymt s a tbbi zldsgeket, megszzuk,megborsozzuk s lass tzn lefedve fzzk krlbell 20 percet.

Mlns clafoutis

Hozzvalk (4 szemlyre):

  • 200 g mlna
  • 50 g liszt
  • 60 g porcukor
  • 1 db tojssrga
  • 2 db tojsfehrje
  • 100 g tejfl (20%-os)
  • 1 apr csipet s
  • 15 g vaj

Melegtsk el a stt 180 C-ra.

Verjk fel a tojsokat, keverjk el tejfllel

Egy msik tlban keverjk ssze a lisztet, a porcukrot, s egy csipet st.

Adjuk hozz a tojsos-tejfls keverket.

Szrjuk bele a mlnkat a formkba, majd ntsk r a tsztt.
FIGYELEM! gy tegyk bele a tsztt, hogy szmoljunk azzal a hellyel, ami szksges a tszta emelkedshez. Kb 4-5 mm-t hagyjunk a forma fels peremtl! 

Tegynk kis darab vajakat a tsztk tetejre, s tegyk stbe kb 45 percre slni ket lgkevers nlkl.

Ha kisltek, mlnval dsztve, langyosan tlaljuk.

 

Francia almatorta

Hozzvalk (4 szemlyre):

A tszthoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet s
  • 1-2 ek hideg vz

Az almaprhez:

  • 3-4 kzepes alma
  • 3-4 ek cukor
  • 2 ek kajszibarack lekvr
  • 2 ek vz
  • mozsrban trt vagy rlt kardamom mag (helyette reszelt citromhjat hasznlhatunk)

A torta tetejre:

  • 3 nagyobb alma
  • fl citrom leve
  • 2-3 ek kajszibarack lekvr

A tszta hozzvalit sszegyrjuk, kt flia kztt kinyjtjuk s egy 24 cm tmrj (lehetleg kivehet alj) kerek tortaformt kiblelnk vele, majd htbe tesszk.

A prhez az almt meghmozzuk, lereszeljk s a tbbi hozzvalval, elszr fed alatt, 15-20 perc alatt megproljuk.

A prols vge fel vegyk le a fedt, hogy a l elprologjon s az almapp j krmes legyen. Miutn elkszlt a prolt almapp, hagyjuk kicsit hlni.

A torta tetejre kerl almkat ugyancsak meghmozzuk, maghzt eltvoltjuk, vkony szeletekre vgjuk s meglocsoljuk frissen facsart citromlvel.

A behttt tsztra rkenjk az almappet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket s a tortt elmelegtett stben kb. 40-45 perc alatt kszre stjk.

A lekvrt 1 evkanl vzzel felforrstjuk s egyenletesen rkenjk a tortra.

Legalbb 1-1,5 rt pihentetjk, majd a formbl kivve, szeletelve knljuk.

Stsi hfok: 200 C
Stsi md: alul-fell sts

 
 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!