Bonjour Paris!

 


 
 
 
 
 
wikipedia.org
parizsilatnivalok.hu
parameter.sk
donna.hu
sulinet.hu
weboid.hu
doksi.hu
btm.hu
francianyelv.hu
crowland.uw.hu
szabadfold.hu
nosalty.hu
tetrabbit.eu
franciakonyha.hu
dessert.eu
kutya-tar.hu
premierpark.hu
kulturpont.hu
femina.hu
csutkamano.hu
utazas-nyaralas.info
enciklopedia.fazekas.hu
literatura.hu
magyar.film.hu
 
 
Webmiss: Jadeit
E-mail: jadeitverseny@citromail.hu
Nyitás: 2011.04.15.
Böngésző: Mozilla
Téma: Párizs
 

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Látogatók
Indulás: 2011-04-15
 

 

 

Francia konyha

A franciák ízlésvilága, ételek iránti vonzódása páratlan a világon. A francia gasztronómia évszázadokkal ezelőtt alakult ki és vált Európa egyik közkedvelt konyhájává. A változatos ételek mellett a tálalás is fontos szerepet játszik az egyszerű reggelitől a fejedelmi vacsoráig.

A francia konyha a XVI. századi királyi lakomák során vált Európa-szerte híressé. Az udvari nemesek naponta ötször is tíz-tizenkét fogásos étkezéseket tartottak. Míg a nemesek habzsoltak, addig a nép éhezett – ennek vetett véget Napóleon, aki nem szerette a pazarlást. Katonai életviteléből fakadón inkább könnyű és ízes ételeket fogyasztott, és ezt parancsolta rá az udvarra is.

Bonaparte szakácsa, Antonin Caréme volt az első olyan konyhamester, aki jelentős lépéseket tett a francia gasztronómia modernizálásáért, majd Urbain Dubois és Émile Bernard vitték tovább a művészetét. La Cuisine classique (Hagyományos konyha) címmel könyvet adtak ki, melyben leírták a mai világban már klasszikusnak tartott konyhaművészet alapkövetelményeit, az európai ízvilágot és a tálalások fortélyait. Őket követte Auguste Escoffier, a 20. századi Franciaország egyik meghatározó gasztronómiai alakja. A franciák jórészt neki köszönhetik, hogy ma az övék a világ legismertebb gasztrokultúrája.

A franciák precizitása az étkezésükben is fontos szerepet játszik. Minden ételnek és italnak megvan a pontos egymásutánisága. Mint az Európában elfogadott, a franciák is három fő étkezést tartanak: könnyű tejeskávés-péksüteményes reggelivel kezdik a napot, majd salátából, húsból és desszertből álló ebéddel folytatják, végül vacsorára általában előételként levest, majd főételként húsból készült ételt fogyasztanak, végül sajtokból és gyümölcsökből öszeállított desszerteket fogyasztanak.

A franciákra jellemző, hogy az ételeket vajjal vagy margarinnal készítik, többnyire petrezselyemmel, tárkonnyal, kakukkfűvel fűszereznek, s gyakran használnak lilahagymát vagy fokhagymát.

Leveseik igen változatosak: halból, húsból, zöldségekből krémlevest főznek. A négy leghíresebb francia leves: homárleves, kagylóleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves. A levesek után kerülnek az asztalra az előételek, amelyek főként friss zöldségekből és halakból készülnek. A főételek húsból és köretekből állnak. Igen kedvelt a borjúból és marhából készült sült hús, krumplival vagy salátával. Igazi francia ínyencségek a kagylóból, rákból készült ételek, melyeket általában fűszeres mártásokkal tálalnak.

Szintén a francia konyha jellegzetességei a finomabbnál finomabb sajtok. Becslések szerint a franciák csaknem háromszázféle sajtot készítenek. Az ementáli, edámi, a trappista, a rokfort, brie és camember francia sajtok, melyek Európa-szerte közkedveltek. Az étkezések végi desszertek többnyire könnyű gyümölcsös sütemények és felfújtak. A legismertebb francia édesség a karamellás puding (créme brulée).

 

Étkezés közben a franciák leginkább bort fogyasztanak. Minden ételnek megvan a maga borkülönlegessége. Megtehetik, mivel Franciaország egyharmada borvidék. A francia italkultúrához hozzátartoznak még a minőségi pezsgők, konyakok és pálinkák is, de ezeket általában önmagukban, nem étkezés közben isszák.

 

Receptek:

Francia hagymaleves


Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 3 közepes vöröshagyma
  • 1 liter húsleves
  • 2 tojássárgája
  • reszelt sajt
  • liszt
  • vaj
  • szerecsendió; só; bors


A meghámozott hagymákat vágd félkarikákra és vajon fonnyaszd meg. Ha már üveges, szórd meg kevés liszttel és pirítsd még 2-3 percig, majd öntsd fel a húslevessel. Sózd, borsozd, s fűszerezd szerecsendióval. 15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez. Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor bőven tegyél a tetejére reszelt sajtot.

 

Csokoládés croissant

Hozzávalók (4 személyre):

Vajas részhez:

  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg liszt

Tésztához:

  • 1,5 dl hideg víz
  • 1 dl hideg tej
  • 3 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 cs élesztő
  • 50 dkg liszt

Tölteléknek:

  • csokoládé / lekvár/ nutella

A vajas tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd a mélyhűtőbe tesszük pár percre.
A tészta minden hozzávalójának hidegnek kell lennie, a dagasztás alatt se melegedjen fel a tészta! Mikor kész, téglalapra igazítjuk. A vajas tésztát kivesszük a mélyhűtőből, azt a közepére lapogatjuk, és becsomagoljuk a tésztával. Rövidebb oldalával magunk elé fektetjük, majd a sodrófával ütögetve elkezdjük nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a hajtogatás.
A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára. Elfordítjuk 90 fokkal megint. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és jön a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával van előttünk, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd a közepén még félbehajtjuk.
Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismételjük.
Fél cm vastagra nyújtjuk, háromszögekre daraboljuk, a szélesebb felére kanalazunk egy kis nutellát. Egy-másfél óra kelesztés után, tojással lekenve mehetnek a 200 fokos sütőbe, kb 20-25 percre.

 

Franciasaláta

Hozzávalók (6 személyre):

  • 30 dkg zöldborsó
  • 20 dkg sárgarépakocka
  • 1 közepes, savanykás alma
  • 3 kisméretű ecetes uborka

Öntethez:

  • 1 pohár tejföl (3,75 dl)
  • 1,5 ek majonéz
  • 2 tk mustár
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 1 tk citromlé

A zöldségeket megfőzzük. (Ha nem mirelitből készítjük, akkor a répát a főzés után kockázzuk fel.)
Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és ecetes uborkát.
Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük.
Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük.
Jól lehűtve kínáljuk.


Provence-i nyúl fehérborral

Hozzávalók ( 4 személyre):

  • 1 egész nyúl (esetünkben 1,4 kg)
  • 2 zellerszár
  • 10 db koktélparadicsom
  • 1 palack fehérbor
  • 5 salotta hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 csokor rozmaring
  • 2 púpos ek liszt
  • 1 csokor újhagyma
  • 80 dkg sütnivaló burgony

A nyulat megmosom, leszárítom és szétdarabolom (egyben is hagyható, de úgy nem lehet jól körbepirítani). Sózom és frissen őrölt borssal megszórom. A salotta hagymákat megpucolom és negyedbe vágom, a fokhagymát is megpucolom. Kevés olajon a nyúl darabjait körbepirítom, ez szó szerint értendő! Ha ez megvan, átpakolom a nyulat egy tepsibe és a serpenyőben maradt olívaolajra dobom a hagymát és a fokhagymákat. Átforgatom, majd rászórom a lisztet, 1 percig pirítom és felöntöm a borral. Beledobom a rozmaringot is és 2-3 percig rotyogtatom, majd a húsra öntöm. A tepsit alufóliával lefedem és 200 fokon 1,5 órát párolom. Ennyi idő alatt a nyúl omlósan puha lesz. Ekkor leveszem az alufóliát, beleteszem a zellerszárat, a koktélparadicsomot és az újhagymát és még 45 percig sütögetem.
A burgonyát megpucolom, lereszelem, megfűszerezem és köretként tócsnit készítek.

 

Ratatouille (mediterrán francia lecsó)

Hozzávalók:
  • 2 padlizsán
  • 2 cukkini
  • 2 kaliforniai paprika , egy piros és egy zöld
  • 4 paradicsom
  • 1 nagyobb faj vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só , bors
  • oliva olaj


A zöldségeket megmossuk,majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük.
A paprikát kibelezzük,felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk.
A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk és szintén feldaraboljuk.
A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpiritjuk az oliva olajban majd hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk,megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.

Málnás clafoutis

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g málna
  • 50 g liszt
  • 60 g porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 2 db tojásfehérje
  • 100 g tejföl (20%-os)
  • 1 apró csipet só
  • 15 g vaj

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.

Verjük fel a tojásokat, keverjük el tejföllel

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, és egy csipet sót.

Adjuk hozzá a tojásos-tejfölös keveréket.

Szórjuk bele a málnákat a formákba, majd öntsük rá a tésztát.
FIGYELEM! Úgy tegyük bele a tésztát, hogy számoljunk azzal a hellyel, ami szükséges a tészta emelkedéséhez. Kb 4-5 mm-t hagyjunk a forma felső peremétől! 

Tegyünk kis darab vajakat a tészták tetejére, és tegyük sütőbe kb 45 percre sülni őket légkeverés nélkül.

Ha kisültek, málnával díszítve, langyosan tálaljuk.

 

Francia almatorta

Hozzávalók (4 személyre):

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 1-2 ek hideg víz

Az almapüréhez:

  • 3-4 közepes alma
  • 3-4 ek cukor
  • 2 ek kajszibarack lekvár
  • 2 ek víz
  • mozsárban tört vagy őrölt kardamom mag (helyette reszelt citromhéjat használhatunk)

A torta tetejére:

  • 3 nagyobb alma
  • fél citrom leve
  • 2-3 ek kajszibarack lekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük.

A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt, 15-20 perc alatt megpároljuk.

A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni.

A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.

A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket és a tortát előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

A lekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítjuk és egyenletesen rákenjük a tortára.

Legalább 1-1,5 órát pihentetjük, majd a formából kivéve, szeletelve kínáljuk.

Sütési hőfok: 200 °C
Sütési mód: alul-felül sütés

 
 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?