A francik zlsvilga, telek irnti vonzdsa pratlan a vilgon. A francia gasztronmia vszzadokkal ezeltt alakult ki s vlt Eurpa egyik kzkedvelt konyhjv. A vltozatos telek mellett a tlals is fontos szerepet jtszik az egyszer reggelitl a fejedelmi vacsorig.

A francia konyha a XVI. szzadi kirlyi lakomk sorn vlt Eurpa-szerte hress. Az udvari nemesek naponta tszr is tz-tizenkt fogsos tkezseket tartottak. Mg a nemesek habzsoltak, addig a np hezett – ennek vetett vget Napleon, aki nem szerette a pazarlst. Katonai letvitelbl fakadn inkbb knny s zes teleket fogyasztott, s ezt parancsolta r az udvarra is.
Bonaparte szakcsa, Antonin Carme volt az els olyan konyhamester, aki jelents lpseket tett a francia gasztronmia modernizlsrt, majd Urbain Dubois s mile Bernard vittk tovbb a mvszett. La Cuisine classique (Hagyomnyos konyha) cmmel knyvet adtak ki, melyben lertk a mai vilgban mr klasszikusnak tartott konyhamvszet alapkvetelmnyeit, az eurpai zvilgot s a tlalsok fortlyait. ket kvette Auguste Escoffier, a 20. szzadi Franciaorszg egyik meghatroz gasztronmiai alakja. A francik jrszt neki ksznhetik, hogy ma az vk a vilg legismertebb gasztrokultrja.
A francik precizitsa az tkezskben is fontos szerepet jtszik. Minden telnek s italnak megvan a pontos egymsutnisga. Mint az Eurpban elfogadott, a francik is hrom f tkezst tartanak: knny tejeskvs-pkstemnyes reggelivel kezdik a napot, majd saltbl, hsbl s desszertbl ll ebddel folytatjk, vgl vacsorra ltalban eltelknt levest, majd ftelknt hsbl kszlt telt fogyasztanak, vgl sajtokbl s gymlcskbl szelltott desszerteket fogyasztanak.
A francikra jellemz, hogy az teleket vajjal vagy margarinnal ksztik, tbbnyire petrezselyemmel, trkonnyal, kakukkfvel fszereznek, s gyakran hasznlnak lilahagymt vagy fokhagymt.
Leveseik igen vltozatosak: halbl, hsbl, zldsgekbl krmlevest fznek. A ngy leghresebb francia leves: homrleves, kagylleves, francia hagymaleves, fokhagymaleves. A levesek utn kerlnek az asztalra az eltelek, amelyek fknt friss zldsgekbl s halakbl kszlnek. A ftelek hsbl s kretekbl llnak. Igen kedvelt a borjbl s marhbl kszlt slt hs, krumplival vagy saltval. Igazi francia nyencsgek a kagylbl, rkbl kszlt telek, melyeket ltalban fszeres mrtsokkal tlalnak.
Szintn a francia konyha jellegzetessgei a finomabbnl finomabb sajtok. Becslsek szerint a francik csaknem hromszzfle sajtot ksztenek. Az ementli, edmi, a trappista, a rokfort, brie s camember francia sajtok, melyek Eurpa-szerte kzkedveltek. Az tkezsek vgi desszertek tbbnyire knny gymlcss stemnyek s felfjtak. A legismertebb francia dessg a karamells puding (crme brule).
tkezs kzben a francik leginkbb bort fogyasztanak. Minden telnek megvan a maga borklnlegessge. Megtehetik, mivel Franciaorszg egyharmada borvidk. A francia italkultrhoz hozztartoznak mg a minsgi pezsgk, konyakok s plinkk is, de ezeket ltalban nmagukban, nem tkezs kzben isszk.
Receptek:
Francia hagymaleves
Hozzvalk (3-4 szemlyre):
- 3 kzepes vrshagyma
- 1 liter hsleves
- 2 tojssrgja
- reszelt sajt
- liszt
- vaj
- szerecsendi; s; bors
A meghmozott hagymkat vgd flkarikkra s vajon fonnyaszd meg. Ha mr veges, szrd meg kevs liszttel s pirtsd mg 2-3 percig, majd ntsd fel a hslevessel. Szd, borsozd, s fszerezd szerecsendival. 15-20 perc lass fzs utn szedd ki a hagyma felt s passzrozd t. A ppet keverd el a tojssrgkkal, s folyamatos kevers mellett add hozz a leveshez. Vgl forrstsd fel a levet, s tlalskor bven tegyl a tetejre reszelt sajtot.

Csokolds croissant
Hozzvalk (4 szemlyre):
Vajas rszhez:
Tszthoz:
- 1,5 dl hideg vz
- 1 dl hideg tej
- 3 ek cukor
- 1 csipet s
- 1 tojs
- 1 cs leszt
- 50 dkg liszt
Tltelknek:
A vajas tszthoz a hozzvalkat sszegyrjuk, majd a mlyhtbe tesszk pr percre.
A tszta minden hozzvaljnak hidegnek kell lennie, a dagaszts alatt se melegedjen fel a tszta! Mikor ksz, tglalapra igaztjuk. A vajas tsztt kivesszk a mlyhtbl, azt a kzepre lapogatjuk, s becsomagoljuk a tsztval. Rvidebb oldalval magunk el fektetjk, majd a sodrfval tgetve elkezdjk nyjtani. Mikor mr ujjnyi vastag, kvetkezik a hajtogats.
A tszta fels harmadt lehajtjuk a kzps harmadra, majd az als harmadot felhajtjuk a dupla rteg tsztra. Elfordtjuk 90 fokkal megint. Kinyjtjuk ujjnyi vastagra, s jn a dupla hajtogats. A tszta most a szlesebb oldalval van elttnk, mindkt oldalrl a kzepig visszahajtjuk, majd a kzepn mg flbehajtjuk.
Folpackba csomagoljuk, s htben pihentetjk egy rn t. A nyjtst s a hajtogatsokat mg ktszer megismteljk.
Fl cm vastagra nyjtjuk, hromszgekre daraboljuk, a szlesebb felre kanalazunk egy kis nutellt. Egy-msfl ra keleszts utn, tojssal lekenve mehetnek a 200 fokos stbe, kb 20-25 percre.

Franciasalta
Hozzvalk (6 szemlyre):
- 30 dkg zldbors
- 20 dkg srgarpakocka
- 1 kzepes, savanyks alma
- 3 kismret ecetes uborka
ntethez:
- 1 pohr tejfl (3,75 dl)
- 1,5 ek majonz
- 2 tk mustr
- 1 kk cukor
- 1 kk s
- 1 tk citroml
A zldsgeket megfzzk. (Ha nem mirelitbl ksztjk, akkor a rpt a fzs utn kockzzuk fel.)
Amikor az alaposan leszrt bors s rpa kihlt, belekeverjk a felaprtott nyers almt s ecetes uborkt.
Elksztjk az ntetet: a tejflt a majonzzel s a mustrral, valamint az zestkkel jl elkeverjk.
Rntjk a zldsgekre s lazn sszekeverjk.
Jl lehtve knljuk.

Provence-i nyl fehrborral
Hozzvalk ( 4 szemlyre):
- 1 egsz nyl (esetnkben 1,4 kg)
- 2 zellerszr
- 10 db koktlparadicsom
- 1 palack fehrbor
- 5 salotta hagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 csokor rozmaring
- 2 ppos ek liszt
- 1 csokor jhagyma
- 80 dkg stnival burgony
A nyulat megmosom, leszrtom s sztdarabolom (egyben is hagyhat, de gy nem lehet jl krbepirtani). Szom s frissen rlt borssal megszrom. A salotta hagymkat megpucolom s negyedbe vgom, a fokhagymt is megpucolom. Kevs olajon a nyl darabjait krbepirtom, ez sz szerint rtend! Ha ez megvan, tpakolom a nyulat egy tepsibe s a serpenyben maradt olvaolajra dobom a hagymt s a fokhagymkat. tforgatom, majd rszrom a lisztet, 1 percig pirtom s felntm a borral. Beledobom a rozmaringot is s 2-3 percig rotyogtatom, majd a hsra ntm. A tepsit aluflival lefedem s 200 fokon 1,5 rt prolom. Ennyi id alatt a nyl omlsan puha lesz. Ekkor leveszem az aluflit, beleteszem a zellerszrat, a koktlparadicsomot s az jhagymt s mg 45 percig stgetem.
A burgonyt megpucolom, lereszelem, megfszerezem s kretknt tcsnit ksztek.

Ratatouille (mediterrn francia lecs)
Hozzvalk:
- 2 padlizsn
- 2 cukkini
- 2 kaliforniai paprika , egy piros s egy zld
- 4 paradicsom
- 1 nagyobb faj vrshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- s , bors
- oliva olaj
A zldsgeket megmossuk,majd a padlizsnt s a cukkinit 1 cm-es kockkra szeljk.
A paprikt kibelezzk,felszeleteljk s szintn 1 cm-es kockkra vgjuk.
A paradicsomot egy pillanatra forr vzbe dobjuk, majd a hjt lehzzuk s szintn feldaraboljuk.
A felszeletelt vrshagymt egy kicsit megpiritjuk az oliva olajban majd hozzadjuk a finomra szelt fokhagymt s a tbbi zldsgeket, megszzuk,megborsozzuk s lass tzn lefedve fzzk krlbell 20 percet.

Mlns clafoutis
Hozzvalk (4 szemlyre):
- 200 g mlna
- 50 g liszt
- 60 g porcukor
- 1 db tojssrga
- 2 db tojsfehrje
- 100 g tejfl (20%-os)
- 1 apr csipet s
- 15 g vaj
Melegtsk el a stt 180 C-ra.
Verjk fel a tojsokat, keverjk el tejfllel
Egy msik tlban keverjk ssze a lisztet, a porcukrot, s egy csipet st.
Adjuk hozz a tojsos-tejfls keverket.
Szrjuk bele a mlnkat a formkba, majd ntsk r a tsztt.
FIGYELEM! gy tegyk bele a tsztt, hogy szmoljunk azzal a hellyel, ami szksges a tszta emelkedshez. Kb 4-5 mm-t hagyjunk a forma fels peremtl!
Tegynk kis darab vajakat a tsztk tetejre, s tegyk stbe kb 45 percre slni ket lgkevers nlkl.
Ha kisltek, mlnval dsztve, langyosan tlaljuk.

Francia almatorta
Hozzvalk (4 szemlyre):
A tszthoz:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 4 dkg cukor
- csipet s
- 1-2 ek hideg vz
Az almaprhez:
- 3-4 kzepes alma
- 3-4 ek cukor
- 2 ek kajszibarack lekvr
- 2 ek vz
- mozsrban trt vagy rlt kardamom mag (helyette reszelt citromhjat hasznlhatunk)
A torta tetejre:
- 3 nagyobb alma
- fl citrom leve
- 2-3 ek kajszibarack lekvr
A tszta hozzvalit sszegyrjuk, kt flia kztt kinyjtjuk s egy 24 cm tmrj (lehetleg kivehet alj) kerek tortaformt kiblelnk vele, majd htbe tesszk.
A prhez az almt meghmozzuk, lereszeljk s a tbbi hozzvalval, elszr fed alatt, 15-20 perc alatt megproljuk.
A prols vge fel vegyk le a fedt, hogy a l elprologjon s az almapp j krmes legyen. Miutn elkszlt a prolt almapp, hagyjuk kicsit hlni.
A torta tetejre kerl almkat ugyancsak meghmozzuk, maghzt eltvoltjuk, vkony szeletekre vgjuk s meglocsoljuk frissen facsart citromlvel.
A behttt tsztra rkenjk az almappet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket s a tortt elmelegtett stben kb. 40-45 perc alatt kszre stjk.
A lekvrt 1 evkanl vzzel felforrstjuk s egyenletesen rkenjk a tortra.
Legalbb 1-1,5 rt pihentetjk, majd a formbl kivve, szeletelve knljuk.
Stsi hfok: 200 C
Stsi md: alul-fell sts

|