Franciaországban, így Párizsban is, az étkezés művészetnek, és különleges alkalomnak számít. Ez a művészet megnyilvánul minden téren: a hozzávalók gondos kiválasztásában, az előkészítésben, az elkészítésben, a tálalásban, majd az ételek elfogyasztásában is. Ez tennen érhető a francia családoknál, és egyéb közösségeknél is: egy étkezés akár 2 órán keresztül eltarthat, amely idő alatt remek beszélgetésekbe bonyolódnak. Ha nem otthon étkeznek, a párizsiak, igen magas életszinvonaluknak köszönhetően, megengedhetik maguknak, hogy akár naponta többször étterembe menjenek, és ott többfogásos menüt fogyasszanak. Párizs jellegzetes, és szinte minden utcában található éttermei ennek megfelelően mindig tele vannak. Ugyan a gyorséttermek is megjelentek Franciaországban, de a legtöbb francia elutasítja őket. A párizsi éttermekben a borravalót általában már tartalmazza az ár, és a számlán is feltüntetik.
A francia konyha világszerte elismert. Leginkább a remek francia borok, sajtok, szószok, sajtok, és különböző tengeri ételek ismertek nemzetközileg. A legismertebb francia nemzeti ételek a csigák, a remek rántott békacomb, a különböző pástétomok, a szarvasgomba, és a libamáj. Az ételeket viszonylag kis fogásokban szolgálják fel, de egy teljes étkezés előételt (hors d'oeuvre), amely leves, vagy hal lehet, főfogást (plat de résistance), salátát, sajtot, gyümölcsöket, vagy egyéb desszertet tartalmaz, és esetleg az étkezés végeztével egy pohár likőrt isznak. Az ételek mellé bort, pezsgőt, vizet, vagy egyéb hideg italt fogyasztanak. A meleg italoknak étkezés közben nincs helye, mivel az elrontja a remek francia ételek ízét. Franciaország különböző régióira különböző ételek jellemzőek, az összetevők, és az elkészítésük módja annyira különbözőek, hogy tipikus francia konyháról nem beszélhetünk. Párizsban viszont szinte mindegyik országrész ízei kóstolhatók a város mintegy 5000 éttermében, de ezek sokkal drágábbak, mint vidéken.
Az alábbiakban Párizs remek étterméből és kávéházából kiválasztottam néhány, valamilyen szempontból figyelemre méltót. Az éttermek megadott árai csak tájékoztató jellegűek!
58 Tour Eiffel, Le Jules Verne
Ezeknek az étteremnek a különlegessége, hogy az Eiffel-toronyban találhatóak: az 58 Tour Eiffel az 1. emeleten, míg a Le Jules Verne a másodikon - így vitathatatlanul ezek a legszebb panorámával rendelkező éttermek Párizsban. A két étterem közül az 58 Tour Eiffel kínál megfizethetőbb árakat. Az éttermek természetesen rendkívül népszerűnek számítanak - min. 24 órával előre kell asztalt fdoglalni ide (ez viszont azzal az előnnyel is jár, hogy nem kell kivárni a gyakran több órás sort az Eiffel-toronynál).
Eljutás: Eiffel-torony: gyalog a Szajna partján. 6-os metró: Bir Hakeim megálló. 8-as metró: École Militare megálló. RER C: Champ de Mars, Tour Eiffel megálló
Három fogásos ebéd ára: 55-70 Euró (58 Tour Eiffel), 85 Euró hétköznap, 165 vagy 200 Euró hétvégén (Le Jules Verne).
Angelina
A Louvre-hoz közel, a Rue de Rivoli árkádjai alatt található legendás teaház forró csokijával (l'Africain) lett világhírű, amely ízéről emberek ezrei egybehangzóan azt tartják, hogy a világon sehol máshol nem tudják még csak megközelíteni sem (bár azóta az Angelina Japánban, és az Egyesült Államokban is nyitott teaházakat). A tökéletes szó kevés az Angelina forró csokijára, és a 7,50 Eurós árnál sokak a többszörösét is bármikor kifizetnék érte. Az afrikai forró csoki annyira finom, és laktató, hogy szinte egy komplett fogásnak is megfelel. A ház specialitása továbbá az igen finom Mont-Blanc csokitorta, de a felsoroltakon is remek ételeket kínál az Angelina. Ide igen sokan vágynak, ezért átlag 10-15 perces sorbanállásra kell felkészülni. .
Eljutás: 226 rue de Rivoli. Gyalog a Szajna parton, a Louvre-tól. 1-es metró: Louvre-Rivoli állomás.
Berthillon
A legendás Berthillon, Párizs leghíresebb fagyizójának fagylaltja teljesen más, mint amit bárki is kóstolt is eddig, íze csodálatos. Ezt a nyári hónapokban a Berthillon előtt várakozó rendszeres hatalmas sor is alátámasztja. A kreativitás legnagyobb foka érhető tetten a Berthillon fagylaltjain, melynek ízkombinációi igen különlegesek. Hírnevét annak is köszönheti, hogy kizárólag természetes összetevőkből áll: a Berthillon egyáltalán nem használ mesterséges anyagokat, édesítőket, stabilizátorokat, vagy színezőanyagokat, A családi vállalkozást a Chauvin-család üzemelteti.
Eljutás: 29-31 Rue Saint Louis en L'ile. Metró: 7-es vonal: Pont Marie állomás. 1-es vonal: Saint-Paul állomás. 10-es vonal: Cardinal Lemoine megálló.
Chez Clement
A francia étteremláncnak, a Chez Clementnek Párizsban 10 étterme van (Champs-Elysées, Montparnasse, Opera, Bastille, Gare du Nord, Pte de Versailles, Maillot, Wagram, St-Michelle, Marbeuf). Ezek roppant népszerű helyek a párizsiak, és a turisták körében egyaránt. Viszonylag elérhető árakkal lehet találkozni, és a legtöbb párizsi étteremtől eltérően, itt nagy adagokat adnak! Tradicionális francia ételek kóstolhatók, megfizethető áron, amelyek az étlapon angol nyelven is fel vannak tűntetve.
Les Deux Magots
A híres kávézóban Párizs kulturális, és intellektuális élete találkozik. Egy kávé áráért olyan sokáig ülhetünk itt, ameddig akarunk, és nézhetjük az elhaladó embereket, és szívhatjuk magunkba Párizs semmihez sem hasonlítható légkörét.
Eljutás: Cím: 6 place St-Germain-des-Prés. Metró: 4-es vonal: Saint-Germain-Des-Prés állomás.
Léon de Bruxelles
Egy másik étteremhálózat, melynek árai elérhetőek - és a sor is mindig nagy. Párizsban 10 Leon de Bruxelles étterem található.
Le Pamphlet
Ha mindent szeretünk, ami haute cuisine, kivéve a magas árat, akkor a Le Phamplet a megfelelő étterem számunkra. A vörös-okker berendezés szokatlanul elegáns egy bisztróhoz képest, a chef pedig olyan ételt készít, amelyekért más párizsi éttermekben legalább kétszer annyit kell fizetni. Az étterem annyira népszerű, hogy legalább 2 nappal előre kell helyet foglalni.
Eljutás: Cím: 38 Rue Debelleyme, 3rd, Paris. Metró: 8-as vonal: Filles-du-Calvaire, Saint-Sébastien-Froissart állomás.
Három fogásos ebéd átlagára: 30-45 Euró
Pierre Gagnaire
Franciaország egyik legjobb éttermét a tekintélyes Restaurant magazin évről évre a világ legjobb éttermei közé választja - 2006-ban, és 2007-ben is a 3. helyen végzett. Az étterem tulajdonosa, Pierre Garniere, a világhírű chef, a francia modern konyha zászlóvivője, aki bátran kísérletezik új dolgokkal, úgy, hogy közben a tradíciót is tiszteli. Így az étteremben is számos modern francia étel kóstolható meg. Asztalt foglalni legalább két hónappal előre kell (telefonszám: 01-58-36-12-50)!
Eljutás: 6 Rue Balzac, a Champs-Elysées közelében. 1-es, 2-es, 6-os metró: Charles de Gaulle - Étoile állomás.
Három fogásos ebéd átlagára: 100-150 Euró
Café Procope
A Café Procope 1686-os megnyitása után a francia történelem neves személyiségeit fogadta. Balzac, Voltaire, Robespierre, Rousseau, Diderot, és Benjamin Franklin is ült már itt. A francia forradalom vezéralakjai szívesen időztek a Procope-ban, így a kávéház a szabadság szimbólumává vált. Remek ételek, és atmoszféra fogadja a látogatókat.
Eljutás: Cím: 13, rue de l'Ancienne-Comédie. Metró: 4-es, 10-es vonal: Odéon állomás.
Három fogásos ebéd átlagára: 45 Euró.
Tour d'Argent
Párizs egyik leghíresebb, és legdrágább étterme tradicionális eleganciát, tökéletes ételeket, és fantasztikus kiszolgálást nyújt. Talán a világ egyik legszebb éttermében a remek ételek elfogyasztása közepette gyönyörködhetünk a fantasztikus kilátásban, csodálhatjuk a Notre Dame-ot, vagy a Szajnát. A nagy múltú éttermet 1582-ben alapították.
Eljutás: Cím: 15, quai de la Tournelle. Metró: 7-es vonal: Pont Marie megálló.
Három fogásos ebéd átlagára: 200 Euró
|